Tiedote PFAS-yhdisteistä
TIEDOTE
5.2.2023
Euroopan komissio on asettanut PFAS-yhdisteille eli perfluoratuille alkyyliyhdisteille enimmäismäärät elintarvikkeissa 1.1.2023 lähtien. Euroopan komission asetuksessa (EU) 2022/2388 on asetettu enimmäismäärät PFAS-yhdisteiden osalta munille, kalastustuotteille ja simpukoille, naudan, sian, siipikarjan, lampaan ja riistaeläinten lihalle ja muille syötäville osille.
PFAS-yhdisteet ovat pysyviä orgaanisia yhdisteitä, jotka hylkivät vettä, likaa ja rasvaa. Yhdisteitä on käytetty esimerkiksi kosmetiikassa, sisustustekstiileissä, paistinpannuissa ja elintarvikepakkausmateriaaleissa. Yhdisteiden käyttöä on nykyisin rajoitettu, mutta niiden pysyvyyden vuoksi PFAS-yhdisteitä löytyy edelleen elintarvikkeista. Myös vesistöistä ja maaperästä yhdisteet voivat siirtyä elintarvikeketjuun.
Ruokaviraston tutkimuksissa osassa kotimaisia luomukananmunia on havaittu kohonneita PFAS-pitoisuuksia. Merkittävin tekijä kohonneisiin luomukananmunien PFAS-pitoisuuksiin on kanojen ruokinnassa käytettävä luonnonkalasta valmistettu kalajauho. Ruokavirasto on ohjeistanut rehualan toimijoita ja kananmunantuottajia, että jatkossa luonnonkalasta valmistetun kalajauhon käyttömäärää luomutuotannossa on vähennettävä.
Tilamme munat on tutkittu PFAS-yhdisteiden osalta, ja tulokset olivat hyvät eivätkä aiheuttaneet toimenpiteitä. Haluamme kuitenkin turvata puhtaat luomumunat myös jatkossa, ja tästä syystä olemme siirtyneet käyttämään kalajauhotonta rehua. Muniamme on turvallista syödä nyt ja tulevaisuudessa.
Mäntymäen Luomutila
Lisätietoja:
Virva Latostenmaa
Puh. 050 345 0703
[email protected]
5.2.2023
Euroopan komissio on asettanut PFAS-yhdisteille eli perfluoratuille alkyyliyhdisteille enimmäismäärät elintarvikkeissa 1.1.2023 lähtien. Euroopan komission asetuksessa (EU) 2022/2388 on asetettu enimmäismäärät PFAS-yhdisteiden osalta munille, kalastustuotteille ja simpukoille, naudan, sian, siipikarjan, lampaan ja riistaeläinten lihalle ja muille syötäville osille.
PFAS-yhdisteet ovat pysyviä orgaanisia yhdisteitä, jotka hylkivät vettä, likaa ja rasvaa. Yhdisteitä on käytetty esimerkiksi kosmetiikassa, sisustustekstiileissä, paistinpannuissa ja elintarvikepakkausmateriaaleissa. Yhdisteiden käyttöä on nykyisin rajoitettu, mutta niiden pysyvyyden vuoksi PFAS-yhdisteitä löytyy edelleen elintarvikkeista. Myös vesistöistä ja maaperästä yhdisteet voivat siirtyä elintarvikeketjuun.
Ruokaviraston tutkimuksissa osassa kotimaisia luomukananmunia on havaittu kohonneita PFAS-pitoisuuksia. Merkittävin tekijä kohonneisiin luomukananmunien PFAS-pitoisuuksiin on kanojen ruokinnassa käytettävä luonnonkalasta valmistettu kalajauho. Ruokavirasto on ohjeistanut rehualan toimijoita ja kananmunantuottajia, että jatkossa luonnonkalasta valmistetun kalajauhon käyttömäärää luomutuotannossa on vähennettävä.
Tilamme munat on tutkittu PFAS-yhdisteiden osalta, ja tulokset olivat hyvät eivätkä aiheuttaneet toimenpiteitä. Haluamme kuitenkin turvata puhtaat luomumunat myös jatkossa, ja tästä syystä olemme siirtyneet käyttämään kalajauhotonta rehua. Muniamme on turvallista syödä nyt ja tulevaisuudessa.
Mäntymäen Luomutila
Lisätietoja:
Virva Latostenmaa
Puh. 050 345 0703
[email protected]