MÄNTYMÄEN LUOMUTILA
Ota yhteyttä
  • Kananmunat
  • Luomu+
  • HIILIJALANJALKI
  • HYÖNTEISET
  • Yhteystiedot
  • Reseptit
    • Mumman pannukakku
    • Rapeat ohukaiset
    • Mutakakku
    • Paahteinen granola
    • Lemon Curd -tahna
    • Raparperi Curd -tahna
    • Miehekäs aamiaismunakas
    • Parempi aamiaismuna
    • Munasalaatti
    • Pikamajoneesi
    • Paahdettu tomaattikeitto
    • Sipulinen kanapata
    • Risotto kurpitsalla
    • Herkullinen paella
    • Ravitseva lihapata
    • Liemeen keitetty riisi
  • Luomutila
    • Mäntymäen tilan historia

Mäntymäen Luomutila hyödyntää ensimmäisenä Suomessa  hyönteisproteiinista valmistettua rehua luomukanojen ruokinnassa

Hyvinkääläinen Mäntymäen Luomutila hyödyntää ensimmäisenä Suomessa ruokateknologiayhtiö Volaren hyönteisproteiinista valmistettua rehua luomukanojen ruokinnassa. Rehuxin tuottamassa rehussa käytetään hyönteisproteiinia, jota valmistetaan mustasotilaskärpäsistä elintarviketeollisuuden sivuvirtoja hyödyntämällä. Pienemmän ilmastovaikutuksen lisäksi hyönteisproteiinin uskotaan edistävän luomukanojen terveyttä ja hyvinvointia.
 
Luomumunia munivien kanojen ravinto on tarkasti säädeltyä, minkä vuoksi mahdollisia rehunlähteitä on rajatusti ja esimerkiksi valkuaisrehuvaihtoehdoista on pulaa. Hyönteisproteiininkin käyttö luomukanojen ravintona on sallittua vain nuorien kanojen rehussa poikkeusluvalla, vaikka hyönteiset ovat kanoille luontaista ravintoa.
 
Suomalainen rehunvalmistaja Rehux aloittaa ensimmäisenä Suomessa hyönteisproteiinista valmistetun valkuaisraaka-aineen hyödyntämisen luomukananmunia muniville kanoille tarkoitetussa rehussa.
 
“Hyönteisproteiini on mielenkiintoinen lisä rehuteollisuuden tarpeisiin valkuaisen lähteenä. Suomalaisena rehutehtaana on hienoa saada valmistaa rehuja, joissa yhtenä raaka-aineena on ihan uusi komponentti Suomen markkinoilla”, kommentoi Rehuxin toimitusjohtaja Thomas Fagerholm.
 
Rehussa käytetään suomalaisen ruokateknologiayhtiö Volaren kehittämää hyönteisproteiinia, jota valmistetaan mustasotilaskärpästen toukista elintarviketeollisuuden sivuvirtoja hyödyntämällä. Hyönteisproteiinin tuotanto noudattaa kiertotalouden periaatteita ja vähentää hävikkiä, sillä mustasotilaskärpäset voivat käyttää ravintonaan elintarviketeollisuuden ylijäämää, kuten syömäkelvottomia jyvien osia, vihannesten leikkuujätettä tai oluen panemisesta syntyvää mäskiä. Tuotteella voidaan korvata muita eläin- ja soijapohjaisia proteiineja, joiden tuotantoon käytetään runsaasti vettä, maapinta-alaa ja energiaa.
 
“Hyönteisproteiiniamme hyödynnetään jo lemmikkien ruuissa. Nyt pääsemme yhteistyössä Rehuxin kanssa tarjoamaan myös luomukanoille soveltuvan ilmastoystävällisen vaihtoehdon”, kertoo Volaren operatiivinen johtaja Jarna Hyvönen.
 
Luomukanoja ruokitaan hyönteisproteiinilla hyvinkääläisellä Mäntymäen Luomutilalla
 
Volaren proteiiniin pohjautuva ja Rehuxin valmistama kananrehu on otettu ensimmäisenä käyttöön hyvinkääläisellä Mäntymäen Luomutilalla.
 
”Hyönteisproteiini on luonnollista ja maistuvaa valkuaisrehua kanoillemme, ja lisäksi sen käyttö pienentää entisestään toimintamme hiilijalanjälkeä”, sanoo kanalan toiminnasta vastaava Virva Latostenmaa Mäntymäen Luomutilalta.
 
Mäntymäen Luomutilalla halutaan panostaa kanojen hyvinvointiin sekä luomumunien ensiluokkaiseen laatuun ympäristö huomioon ottaen. Hyönteisproteiini mahdollistaa rehujen päästöjen vähentämisen, jolloin myös kananmunien hiilijalanjälki pienenee.
 
>> Lataa tiedote
Mäntymäen Luomu+
Ilmastovaikutus
1,53 CO2e
per tuotettu munakilo


Hiilijalanjälkemme

29%
pienempi kuin
luomukananmunilla keskimäärin



Miksi hiilijalanjälkemme on pieni
Lyhyet kuljetusmatkat
Lähitilojen tiivis yhteistyö
Kananlannan hyödyntäminen biokaasuksi
ja lannoitteeksi omille pelloille
Biokaasun käyttö polttoaineena
Päästötön sähkö
Maalämmöllä lämmitys
Hyönteisproteiinin käyttö rehussa

Picture

Osoite

Puhelin

Mäntymäentie 52, 05470 Hyvinkää
050-345 0703

Sähköposti

Tietosuojaseloste

[email protected]